Lähemalt albumist “Millennium”

Juba üsna tükk aega tagasi lubasin teha postituse, kus natukene albumist ka lähemalt räägin. Nüüd sain mahti seda teha. Tegu on minu neljanda stuudioalbumiga, kuigi pean tõdema, et natukene olen alati segaduses, et kas kolmas või neljas, sest minu esimene album, “Sahtlissekirjutatu” sai tehtud rohkem fännidele jagamiseks ja poodidesse see ei jõudnudki. Seega ma ei tea, kas peaksin selle ka stuudioalbumite nimistusse lugema või mitte. Aga neli samas kõlab uhkemalt, nii et las ta olla siis praegu nii 😀

Selle albumi esimesi laule hakkasime tegema üsna pea peale eelmise albumi, “Teekond Hingeni” tegemist, aga see pole ka midagi uut, sest minu puhul on juba tavaks saanud, et stuudios ikka midagi tegemises “peab” olema. Lähen nüüd laulude kirjeldustega edasi tracklist’i järjekorras, et oleks parem jälgida.

1. Millennium

Albumi nimilaul, mis ühtlasi digimüügi kanalites nähtuna, on ka üks populaarsemaid laule selle albumi peal. See teeb muidugi mulle palju rõõmu. Selle loo kirjutasin (vaatan oma diktofonist…) 2016. aasta lõpus. Uskumatu. Ma ei mäletanud ise ka, et see juba nii ammu juhtus, aga praegu kiire pilguga üle lastes on paljud lood sellel albumil just selles ajajärgus ka kirjutatud. Mäletan, et mind tabas peale esimese lapse sündi mingi periood väga suur loominguline laine ning elasingi seda klaveril välja. Kirjutasin tol perioodil mitu laulu, mis teadsin juba siis, et tahan oma tulevasele albumile saada. Selle loo puhul sündis mul kõigepealt see refrääni nö. punch-line ning selle ümber siis ehitasin ülejäänud loo. Tol ajal lugesin hoolsalt oma vanu päevikuid ja ilmselt see kuidagi mind ka inspireeris, sest laul põhimõtteliselt räägibki minu lapsepõlvest.

2. Tsunami

Juba ilmunud laul, minu jälgijatele ilmselt tuttav. Kuulata saad seda SIIT! See laul sündis hästi lihtsalt, sest ma tahtsingi teadlikult kirjutada midagi tehniliselt väga lihtsat. Mäletan, et olin tol perioodil just ostnud endale uue süntesaatori ning katsetasin seal erinevaid kõlasid ning siis lihtsalt “lasin minna” ja sündisid mingid fragmendid sellest loost ja lõpuks ta iseenesest kuidagi valmis sai ka.

3. See On Tunne

See oli esimene laul, mida hakkasime peale eelmise albumi välja andmist kohe tegema, kuula SIIT! Sündis see koostöös produtsent JONVS-iga, kellega varem polnud ma koostööd teinud. Samuti oli tegu minu jaoks uue huvitava “koos-musitseerimise” vormiga, sest JONVS saatis mulle selle loo demo, kus sõnu polnud, küll aga oli refrääni meloodia, mis oli sarnane sellele, mis ta praegu on, aga mitte täiesti selline. Parendasin omalt poolt refrääni meloodiat, kirjutasin salmi meloodia ning mõlemale osale sõnad. Ja nii laul valmis saigi.

4. Kuuseis

Kirjutatud samuti 2016. aasta lõpus, see oli üks esimesi laule, mis kirjutasin selle niinimetatud loomingulise perioodi jooksul, kuula SIIT! Katsetasin enda jaoks tol ajal ilmselt sellist uut stiili, mida polnud varem teinud.

5. Kummitus

Samuti 2016. aasta lõpus kirjutatud. Mäletan, et alguses oli laulul mingi teine pealkiri, aga mulle ei meenu enam absoluutselt, mis see olla võis…

6. Täiskuuööl

Laul, mis pärineb minu “bändi-produktsiooni” saagast. Ehk et mingi aeg tahtsin proovida lasta teha laule, mida mängivad sisse päris pillid ja see ka üks nendest lauludest oli. Laulule valmis ka video, saad seda kuulata/näha SIIT! Mäletan, et tol ajal oli see minu kõige mahukama produktsiooniga muusikavideo, ehk et alustasime meigiga väga vara hommikul, peale seda kohe filmima ning lõpetasime filmimisega õhtul väga hilja. Muusikavideosse on ju kõik kiiresti kokku köidetud, aga kohapeal saad alles aimu kui kaua kõik asjad aega võtavad. Kui vahetad võttemeeskonnaga võttepaika, siis tuleb uues kohas kõik kaamerad-valgused uuesti üles panna, õiged nurgad leida, mis juba ainuüksi võtavad päris kaua aega, rääkimata sellest, et igas kohas tehti mitmeid duubleid, et oleks hiljem mille seast valida. Mis seal salata, päris väsitav on see muusikavideo tegemine 😀 Aga hakkama saime 🙂

7. See Maa

Minu esimene laul, mis sai sisse mängitud bändi-muusikute poolt. Samuti minu esimene isamaaline laul. Kuula SIIT! Laulule lasime teha ka kena video Eestimaa kaunitest paikadest.

8. Oma Rahvust Ei Salga Ma Maha

Minu teine isamaaline laul. Kuula SIIT! Mäletan, et tegelikult üsna lühikese perioodi jooksul kirjutasingi need kaks isamaalist laulu, sest olin sellisel nö. isamaa lainel. Ja kui ma ei eksi siis need mõlemad lood on ka ühed vanimad selle albumi peal, kirjutatud minu mäletamist mööda juba 2015. aastal.

9. Mäng

Ka see laul on üks vanimaid albumi peal ja minu arust peale seda kui sai valmis laul “See On Tunne”, siis hakkasimegi selle lauluga tegelema, aga kui teda natukene oli putitatud, siis jäi ta üsna mitmeks aastaks stuudiosahtlisse, kuniks me ta sealt uuesti välja võtsime ning viisime ta sellisesse vormi, et saime ta ka siia albumi peale kanda.

10. Suveõhtud

Ilmselt albumi kõige tuntum laul, kuula SIIT! Samuti minu esimene laul, millel on täitunud 3 miljonit vaatamist! Selle laulu kohta mäletan palju. Esiteks… esimesena sündis fraas “üle aasa, üle heinamaa” ja siis alles ülejäänud refrään. Teiseks, alguses oli laulu pealkiri “Jaaniõhtu”, sest olin veendunud, et tahan jaanipäevast laulu kirjutada ja kuidagi nii see laul ilmselt oma esimese minemise ka sai. Kolmandaks, refrääni sain ma paika kohe (välja arvatud see, et hiljem selle jaaniõhtud muutsin suveõhtuteks), salmi ja pre-ga polnud ma aga eriti rahul. Ehk et see oli mu esimene laul, millele ma üritasin läheneda veidi tehniliselt. Alguses tulistasin puusalt küll laulu valmis, aga üritasin analüüsida ja kaaluda enda jaoks, et kas praegusel kujul on see laul hea. Mulle tundus, et refrään on hea, aga ülejäänud väga mitte. Tuli mingi hea pre mõte. Panin selle vana pre asemele. Siis aga salmidega oli kõige pikem jamamine. Kirjutasin uued salmid… ei olnud rahul ja kirjutasin veelkord ühed uued salmid, nii et lõpuks need mis sinna jäid oli “variant 3”. Kirjutamise all pean silmas seda, et nii meloodia kui sõnad sai mõlemad kõik uuesti kirjutatud. Nii et kuigi ma olen ka väga palju lugenud, et mingid väga head laulud sünnivad tihti nii, et tulevad “iseenesest kosmosest” (mida muidugi ka juhtub), siis selle loo puhul nii üldse polnud. Ma toimetasin selle loo kallal ikka hea mitu kuud. Vahepeal kui tundsin, et head meloodiat-sõnu ei tulnud, siis paningi ta paariks nädalaks eemale, et siis hiljem värske peaga uuesti toimetama asuda.

11. Ping-Pong

Kuula SIIT! See oli samuti selline laul, mille refrään mul oli alguses juba olemas, aga mida ümber tegin. Nimelt meloodia oli mul küll paigas, aga laulu sõnum oli veidi selline “südant-valutav” ja pigem dramaatiline. Ei töödanud kuidagi… Seega sai sõnum tehtud lõbusamaks, rõõmsamaks ja sellisel kujul meeldis ta mulle palju rohkem. Pre tuli jällegi lihtsalt, aga salme mõtlesin sinna taaskord üsna pikka aega. Ma olen täheldanud, et mul tihti tulevadki laulud nii, et kõigepealt sünnib refrään, siis tuleb pre ja siis alles salmid, ehk et kirjutan loo valmis nö. vales järjekorras. Selle looga oli samamoodi. Olen selle looga ise rahul, selline hea tempokas laul, mida alati esinemistel esitada.

12. Tantsib Tüdruk

Taaskord laul, millel alguses sündis refrään, kuula SIIT! Aga jällegi samamoodi selle loo sõnade kallal ma pusisin ikka väga kaua. Refräänis oli küll olemas see “tantsib tüdruk” lause, aga kõik muu seal ümber oli teine ja ma ei saanud üldse klappima neid asju sinna nii, et oleksin rahule jäänud. Sõnum oli ka alguses natukene teine, aga otsustasin asja taaskord lõbusamaks teha. Pre tuli taaskord lihtsalt, salme pusisin kaua. Selles suhtes kõik need kolm viimati nimetatud laulu on olnud väga sarnase sündimisega…

13. Atlantis

Selle laulu esimese demo kirjutasin samuti üsna ammu, 2015. aastal ma pakun. Selline tunnetest pakatav lauluke.

14. Jõulupuu

Mingi aeg kirjutasin päris mitu talve teemalist laulu ja see oli ka üks neist. Kuula SIIT!

15. Õnne Soovime

Üks päev tuli mõte kirjutada üks sünnipäeva laul. See on kusjuures üks uuemaid kirjutisi sellel albumil, sündis see alles eelmisel aastal.

16. Töö-Töö

Selle loo kirjutasin samuti 2016. aastal siis kui mul oli see “loominguline-periood”.

17. Kella Seitsmeks

See laul sündis küllalt kiiresti ja üsna kohe viisin ta stuudiosse ka, sest sellele loole sobis väga dnb-taust ja tekkis tahtmine see kohe valmis teha ja välja anda. Kuula SIIT! See on üks selliseid laule, mis ei pruugi olla niivõrd “edukas” kui niimoodi robustselt öelda võib, aga tehniliselt ma olen väga rahul selle lauluga. Mõne väga eduka looga on nii, et hiljem kuulad ja hoiad peast kinni, sest mõni K-P-T jäi närima (ja siis on ikkagi youtube’is 3 miljonit vaatamist 😀 ) või kuskil mingi väike nüanss väga häirib, aga see on üks selliseid laule, kus ma jäin kõigega väga rahule ja saan seda südamerahus ka hiljem kuulata. Seal laulus oli palju nüansse ja asju, mida me pikalt lihvisime, aga tulemus tuli hea.

18. Mona Lisa

Selle loo puhul sündis taaskord alguses refrään ja see mõte üldse veidi sellisest “emotsionaalsest” naisest 😀 keda mingid asjad häirivad ja siis imestatakse, et miks ta morni näoga ringi käib 😀 (kõlab nagu mina, aga ausalt, see laul on fiktiivne 😀 ) Peale refrääni tuli taaskord alles kõik muu.

19. See On Suvi ft. AG

Sellest laulust ma kirjutasin tegelikult alles hiljuti üsna pikalt ühes enda blogipostituses, seega kellele pakub huvi, siis võite otsida. Kuula SIIT! Kahju ainult, et see kevad-suvi läks nii, et ma seda laulu pole saanud siiamaani live’is esitada ja ilmselt ei saa ka nii pea.

20. Videomäng

Laul, millega osalesin sel aastal Eesti Laulul. Kuula SIIT! Kui ma mingi aeg hakkasin teadlikumalt tegelema muusika kirjutamisega, siis ma hakkasin rohkem ka jälgima, et mis sorti lood minu kuulajatele meeldivad. Selle loo puhul sain aru, et ma ise olin sellest loost väga vaimustuses, aga ainult sellepärast, et ta on sügavalt isiklik ja ilmselt üks tõetruumaid minu väljamõeldud laule ehk et siin laulus ei ole väga palju asju pidanud ma kunsti nimelt välja punnitama ja välja mõtlema, vaid ta on tulnud loomulikult, ausalt ja nii nagu ma ise ka päriselt mõtlen. Mulle tundub, et üleüldiselt ka mõnikord muusikud on ka oma muusikast väga sillas siis, kui nad on kuidagi emotsionaalselt väga puudutatud mingist konkreetsest laulust. Minu puhul oli selle lauluga nii, et mind see laul väga-väga puudutas, aga alles hiljem sain ma aru, et see pole selline laul, mis võikski üldse massideni jõuda, sest ta on liiga isiklik. Veidi keeruline seletada, aga selline lugu selle looga… Sellegi poolest, mulle väga meeldis selle loo taust. Me proovisime selle lauluga kaks aastat järjest Eesti Laulule. Peale esimest ebaõnnestumist tegime tausta paremaks ning kaasasime masterisse ka ühe Eesti parima produtsendi ning läks õnneks. Kuigi Eesti Laulu kogemusest ma olen pikalt ja laialt siin varem rääkinud (ei hakka end hetkel kordama), siis üldises pildis oli tore ja vahva aeg, mis andis palju kogemusi ja kui peaks saabuma see rõõm, et ma saan taas minna Eesti Laulule, siis ma teeks kõiki asju teistmoodi, alustades enda tervise hoidmisest, lõpetades tehniliste nüanssidega enda esituses-lavashows-riietuses-janiiedasi.

21. Täiskuuööl (Lenny LaVida remix)

22. Videomäng (Tropical mix)

Mõlemad remixid pärinevad produtsendilt, kes on enamus selle albumi lauludest produtseerinud ning üldse minu laule produtseerinud juba pea kümme aastat. On olnud vahva teekond ja hindan tema panust alati väga kõrgelt. Loodetavasti see tee jätkub ka veel kaua.

Üldiselt kui praegu seda teksti siin kirja panin, siis saan aru, et siin albumil ongi tegelikult enamuses laulud, mis ma olen kirjutanud juba mitmeid-mitmeid aastaid tagasi. Võin ütelda nii palju, et albumilt jäi välja kaks laulu. Üks laul jäi välja juba päris alguses, kuna me saime aru, et lihtsalt ei mahu ajaliselt siia rohkem ning teine laul jäi välja ca 3 nädalat enne plaadi välja andmist. Lihtsalt tundus, et sellele laulule on vaja veel aega anda, ei tahtnud kiirustades jätta tegemata mingeid asju, mis muidu oleks võinud veel teha. Nüüd peale albumi välja andmist olemegi seda sama laulu timminud ja edasi teinud ning veel praegugi saab ta peagi endale värske lõppkõla.

Kel tekkis soov minu albumi järele, siis kirjutage renate@tre.ee ja saate selle minu käest tellida! Saadaval aga ka suuremates plaate müüvates poodides ning erinevates digimüügikanalites!

Lisa kommentaar